VAD ÄR WEIGHTPULL?

TÄVLINGSMOMENT

Sporten Weight Pull (WP) går ut på att hunden ska dra en vagn på hjul eller räls från startlinje till mållinje. Sträckan som hunden måste dra är 5 meter. På tävling är hundarna uppdelade i nio stycken viktklasser och den hund som drar mest i förhållande till sin kroppsvikt vinner sin viktklass.

Hets och/eller fysiska korrigeringar är förbjudet, men all form av peppning och hejarop är tillåtet.

I Sverige arrangeras dom flesta tävlingar under ett regelverk som heter EWPL (Euro Weightpull Leauge). Det är regler som den svenska organisationen SWBA (Swedish Working Bulldog Association) tillsammans med övriga nordiska länder har tagit fram. Målet med dessa regler var från början att man skulle kunna jämföra resultat med varandra länderna i mellan. EWPL:s regelverk är idag väldigt strikt, vilket innebär bland annat att varken hets eller fysiska korrigeringar är tillåtet.

1922103_10151924962477256_1621399120_n
Bella, Staffordshire Bull Terrier     Ägare: Svenne

STYRKETRÄNING

Förutom vagnsmomentet som sker på (träning inför) tävling så vill jag också lägga in tunga kedjedrag på en kort sträcka (1-10 meter) i kategorin WP.

Till skillnad från ett DW-pass där hunden ska orka jobba under flera kilometer med en lättare vikt så ska hunden under ett styrkepass som detta arbeta med all sin fysiska kraft för att ta sig fram några meter med en tung vikt. Utövarna själva kallar detta ofta för ”Start & Stopp” och det är både ett sätt att göra hunden starkare, men också att förbereda hunden inför tunga vagnsdrag.

1604884_10152699978664537_1169770738094458804_n 10959403_10152699978364537_3466640806888728361_n


TEKNIK

För att hunden ska orka att dra en tung vikt krävs det att hunden använder sig av rätt teknik när den jobbar. Utan tekniken lyckas hunden inte få vagnen i rullning eller kedjorna att rubba sig och då spelar det ingen roll hur stark hunden är.

Utan rätt teknik spelar det ingen roll hur stark hunden är


Beany jobbar med helt rätt teknik. Hon använder sig av bakbenen för att skjuta ifrån, frambenen för att dra sig framåt och huvudet böjt ner mot marken. Hon tar hjälp av hela sin kropp! 

10930105_10152644430220233_1247067153759040953_n
Beany, Staffordshire Bull Terrier     Ägare/Fotograf: Emilia Rundberg

En mindre fördelaktig teknik är om hunden som på bilden nedan inte jobbar med alla fyra tassar i marken. Här sträcker hunden ut frambenen utan att belasta dom och skjuter på med bakbenen. Ju tyngre vikt, desto svårare kommer det bli för denna hund att lyckas med sin uppgift.

IMG_8116

Att stegra (se nedan) ger inte heller mycket styrka i draget 

396802_3054757769001_1265020308_33290094_90131822_n

Vissa hundar föds med förmågan att jobba med rätt teknik från början. Andra hundar måste lära sig det. Här är det upp till varje förare att noga studera sin hund och lägga upp en plan för hur man ska lära hunden att lyckas på ett positivt sätt.


BELÖNINGAR

– TRÄNING

På träning krävs en del motivation i form av belöningar, precis som när man tränar in andra moment i andra hundsporter. Det gäller att hitta belöningar som motiverar individen på rätt sätt.

Ätbara belöningar bibehåller rätt sinnesstämning på banan

Jag föredrar lugna belöningar som går att äta, gärna under en längre tid. En ätbar belöning gör att hunden oftast behåller rätt sinnesstämning – lugn. Att äta längre än vad det tar att ta en liten godisbit från handen gör att upplevelsen blir starkare och mer positivt laddad, men man bibehåller fortfarande lugnet.

40824_1467254575577_6691114_n

En snabb och fartfylld belöning så som kamp/lek/jakt använder jag mig av ytterst sällan. Det kan vara fördelaktigt på en individ som behöver dras upp i aktivitet väldigt mycket för att ens motiveras till att anstränga sig fysiskt. Det finns sådana hundar, men det är ytterst sällan jag har stött på dom i denna sport, hittills.

Spara den fartfyllda belöningen till sist.

Använder man sig av en för fartfylld belöning till en hund som går upp i varv väldigt mycket av det, så gör man sig själv oftast en otjänst. Detta kan påverka hundens teknik och bygger upp en för hög förväntan i draget som senare omvandlas till stress och frustration när hunden inte lyckas med sin uppgift (på grund av den felaktiga tekniken). Den fartfyllda belöningen kan man spara till sist, när träningspasset är avslutat. En hund som gillar sådana belöningar kommer att minnas även en sådan upplevelse och koppla samman det med ett avslutat träningspass istället för själva momentträningen på banan.

Som med all annan träning så måste man anpassa belöningarna efter individen, men ha alltid i åtanke vad det är du vill ha för sinnesstämning hos hunden när den drar på banan, och försök matcha ihop det med rätt motivering för just din hund.

4f6589b2b28713889a29334be3608b25ab20d21034dd9b8f0fd75fa50480223f

– TÄVLING

På tävlingsbanan är det inte tillåtet att använda sig av belöningar av något slag förutom sin egen röst. Däremot finns det alltid tillgång till belöningsgodis och vatten i ”holding area” där pågående viktklass deltagare uppehåller sig i väntan på sin tur att dra. Andra belöningar än det arrangören ställt fram är inte tillåtet att ta med sig.

Lär din hund vad en externbelöning innebär

Redan på träning kan man lära hunden att den största belöningen kommer efter att man har fullföljt draget och gått av banan. Det här måste göras successivt, men när hunden väl har lärt sig det ligger förväntan på belöning kvar trots att den inte får den direkt när det gjort något bra. På så vis kan man bibehålla hundens motivation även på tävling.

EUGP_100424 013

Dock bör man ha i åtanke att detta inte tränas in förrän hunden faktiskt drar felfria drag med rätt teknik och sinnesstämning. Under detaljträningen krävs det att man belönar det faktiska beteendet när det händer för att få just det beteendet att öka. I det läget funkar det inte att belöna långt i efterhand, då kommer hunden inte förstå vad den fick belöning för.

Detaljer kan alltid förbättras!

Externbelöningen är sista steget innan hunden är redo för tävlingsmässiga drag, man får dock inte glömma vikten av att gå tillbaka i sin träning och belöna beteenden på banan även med en rutinerad hund. Detaljer kan alltid förbättras!


UPPVÄRMNING/NEDVARVNING

Uppvärmning är viktig för att få igång blodcirkulationen och att öka syresättningen till muskeln. En ouppvärmd muskel kan varken tillgodose sig energi eller näring och risken för skador ökar kraftigt om man inte tar det på allvar. Ska man träna med tung kedja -och/eller vagnsdrag bör uppvärmningen bestå av 15-20 minuters vanlig koppelpromenad samt 10-15 minuters DW-runda med lätt kedja.

Under ett träningspass bryts musklerna ner och det bildas s.k. slaggprodukter. Med hjälp av en nedvarvning efter avslutat träningspass kan kroppen transportera ut detta slagg, för att sedan under vila ha möjlighet att reparera muskeln och få den att växa och bli starkare.

Därför är både upp ,-och nedvarvning oerhört viktigt!

Om kroppen inte får chans att rensa ut alla dessa slaggprodukter som har bildats så kan inte heller muskeln tillgodose sig den näring som behövs för att repareras, och träningen blir inte optimal. Därför är både upp ,-och nedvarvning oerhört viktigt!


VAD ÄR SPORTEN I SPORTEN? 

Visst låter det simpelt att dra en vagn 5 meter eller att dra en tung kedja 1-10 meter rakt fram?

Faktum är att momentet i sig består av många fler delar än vad man vid första anblick kan tro. För ett tävlingsmässigt lyckat drag bör hunden lära sig:

 • Att transporteras in på banan, gärna med fin kontakt och fokus på föraren
 • Behålla en blickstilla position framför vagnen trots störningar omkring sig (musik, människor, andra hundar mm).
 • Förstå förarens signal för att påbörja arbetet.
 • Kämpa med all sin (mentala och fysiska) styrka och inte ge upp trots att föraren befinner sig några meter bort.
 • Att motiveras till att utföra denna typ av kraftansträngning utan några direkta belöningar på banan.
 • Att behålla sitt självförtroende även om det blir riktigt tungt. Kanske måste hunden kämpa i några sekunder innan vagnen kommer i rullning.
 • Att inte sluta jobba förrän föraren säger till.

Det ligger ofta många och långa timmars arbete bakom denna inlärning.

1891214_10151924962582256_2112306291_n

Kanske funderar du nu på vad hunden kan tänkas få ut av att utöva denna typ av arbete? Även om man inte har tänkt att tävla så finns det många fördelar med att träna WP.

 • Hunden håller sig i en välmusklad och hållbar form
 • Hunden måste lära sig att kämpa för att lyckas vilket stärker hundens självförtroende
 • Kontakt och samarbete mellan hund och förare
 • Hunden får en arbetsuppgift som också tröttar ut den fysiskt
 • Mental stimulans i form av att följa signaler och skifta mellan passiva och aktiva beteenden
 • God kondition = ökad mental uthållighet!

Weight Pull tränar man med både hjärta och hjärna!


528234_354311451336355_944988608_n

// Sara

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s